Vastatuuleen antaa äänen pakkosuomalaistamisen selviytyjille

Toimittajakaksikko Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuoreen kirjan Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta tärkeintä antia ovat vanhemman polven kertomukset sekä faktapohjainen ja saamelaisista lähtökohdista lähtevä kehystys.

Vastatuuleen antaa kunnioittavasti äänen vanhemman polven saamelaisille, jotka ovat valitettavasti joutuneet kokemaan väkivaltaa, nöyryytystä ja pelkoa Suomen itsenäisyyden aikana.

”Asuntolakoulukokemuksia on tutkittu vähän, vaikka sotien jälkeen syntyneistä Suomen saamelaisalueen sukupolvista valtaosa vietti nuoruutensa niissä.”

”Asuntolakouluun ei saanut tuoda mitään henkilökohtaisia tavaroita, mikä Minna Rasmuksen mukaan edesauttoi lasten saamelaisten identiteetin riisumista. Vielä syvemmän haavan minuuteen jättivät kuitenkin saamen kielen väheksyminen ja kieltäminen.”

”Ruumiillinen kuritus kuului kasvatukseen vielä 1960-luvulla. Ja mitä aikuiset tekivät, siitä lapset ottivat mallia. Väkivallasta tuli olennainen osa elämää erityisesti asuntoloissa ja vapaa-ajalla, ja koko ajan piti olla valppaana.”

”Asuntolan ilmapiiristä Aslak [Pieski] muistaa eniten pelon, koti-ikävän ja ahdistuksen. Ikävä iski pahimmin yleensä iltaisin yksin omassa sängyssä, asuntolan kolkossa huoneessa.”

On tärkeää antaa ääni tälle sukupolvelle, joka kaikista kokemuksistaan huolimatta nousi sorron yläpuolelle.

Asuntolasukupolvi on sukupolvi, joka päätti siirtää saamen kielet meille jälkipolville. Se valitsi perinteiset elinkeinot. Se jatkoi elämää saamelaisina saamelaisessa kulttuurissa kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

Me olemme ikuisesti velkaa heille siitä, että he kaikesta huolimatta jaksoivat eteenpäin ja siirsivät valtavan elinvoimansa myös meille. ČSV!

Ensiapua valtaväestön tietovajeeseen

Vastatuuleen myös paikkaa epistemologisen tuhon jälkiä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kirjaa tarjoaa ensiapua valtaväestön valtavaan rakenteelliseen tietovajeeseen Suomessa.

Arvokasta on kirjan teemojen kehystys, joka rakentuu saamelaisista lähtökohdista. Kirjailijat ovat nähneet saamelaisista levitettävän disinformaation läpi ja kuunnelleet saamelaisia.

Saamelaiset lähtivät tähän kirjaprojektiin suurella joukolla mukaan, koska tiesivät, että valtaväestöltä valtaväestölle on taktisesti hyvä valinta levittää faktapohjaista tietoa saamelaisten kokemasta pakkosuomalaistamisesta ja sen jäljistä.

Veikkaan, että Vastatuuleen tulee olemaan yksi vuoden kiitetyimmistä ja palkituimmista tietokirjoista Suomessa.

Kiitos Kukka ja Jaana siitä, millä otteella ja asenteella kirjoititte kirjaanne saamelaisten kanssa yhteistyössä sekä saamelaisten maailmankuvaa kunnioittaen. Olette kaiken suitsutuksen ansainneet!

Läpinäkyvyyden nimissä totean vielä, että minua on haastateltu kirjaan ja minun kirjoituksiani ja puheenvuorojani on käytetty osana kirjan lähteitä.

Vastatuuleen. Kuva: Lada Suomenrinne
Vastatuuleen. Kuva: Lada Suomenrinne (rajaus: Pirita Näkkäläjärvi)